Σταϊνμάιερ: Ο Πρόεδρος που έκανε τον… Κινέζο για τις επανορθώσεις

Σε μια από τις πιο άβολες παραστάσεις “διπλωματικής σιωπής” της χρονιάς, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ απέδειξε ότι, όταν πρόκειται για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, η καλύτερη άμυνα είναι η απόλυτη… αφωνία. Ήρθε, είδε, και κατάφερε να μη δώσει ούτε μία απάντηση. Εξήγησε με έναν μοναδικό τρόπο ότι «το θέμα έχει λήξει» – τουλάχιστον όσο αφορά τον ίδιο.

Ακόμα και όταν ο Μητσοτάκης και η Σακελλαροπούλου έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να τον στριμώξουν για τις επανορθώσεις, ο Σταϊνμάιερ κράτησε το βλέμμα του… σφουγγάρι. «Και τι λέτε για το κατοχικό δάνειο;» ρώτησαν. Ο Σταϊνμάιερ απάντησε: «Ας κάνουμε ένα μνημείο αντί για λογαριασμό. Όπως και να ’χει, τα ίδια δεν έκανε και η Μέρκελ;».

Η μόνη φράση που φάνηκε να τον αγγίζει ήταν όταν η συζήτηση έφτασε στα Eurofighter με την Τουρκία. Και πάλι, όμως, κράτησε ένα ύφος που έλεγε: «Eurofighter; Σαν να μην άκουσα τίποτα». Το κοινό έμεινε να σκέφτεται ότι, με τέτοια αποφυγή, θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει τη θέση εκπροσώπου της Σχολής Διπλωματίας του Πόντιου Πιλάτου.

Από την άλλη, η Πολωνία δείχνει ότι το θέμα δεν παραγράφεται τόσο εύκολα. Έστειλε πρόσφατα διπλωματική νότα σε 51 χώρες, ενώ αναρωτιόμαστε αν ο Γερμανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει να «μην σχολιάσει τίποτα» και εκεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Γερμανία έχει αναπτύξει μια πολιτική… μνημείων αντί για αποζημιώσεις, βασιζόμενη στην αρχή: «Αν δεν μπορούμε να το πληρώσουμε, τουλάχιστον μπορούμε να το τιμήσουμε».

Συνοψίζοντας, ο Σταϊνμάιερ μας έδειξε ότι η τέχνη της απόλυτης διπλωματικής αποφυγής είναι πιο ακλόνητη κι από τη γερμανική οικονομία. Ένα είναι βέβαιο: αν κάποιος μπορεί να αποφύγει τα δύσκολα με στυλ, αυτός είναι ο Σταϊνμάιερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *